Nordic Particle Accelerator School, NPAS2017

Europe/Stockholm
E1406 (LTH)

E1406

LTH

Electrical and Information Technology Lund University
Anders Karlsson (LTH), Christine Darve (European Spallation Source ERIC)
Description
Time: August 14-22, 2017. Place: Lund University. E1406. ECTS: 3 Examination: The students carry out a mandatory project and presents this orally and in writing. Target groups: Students at bachelor's and master's levels with a major in Physics, Engineering Physics, Electrical Engineering. At Lund University students on bachelor level with a major in Physics from the Faculty of Science and students from the study programs E, F, Pi, N and BME at LTH may apply for the course. Sponsor: This course is arranged by the Nordic Particle Accelerator School (NPAS) and is sponsored by the Nordic Particle Accelerator Project (NPAP), which is an Erasmus+ project between Lund University, ESS, MAX IV Laboratory, Uppsala University, Aarhus University, University of Oslo, Jyväskylää University. Accommodation: Accommodation will be arranged by NPAP for students from universities outside Lund. Information will be sent to all participants. Meals: Lunches and some dinners will be paid by NPAP. Traveling: NPAP will pay for tickets for students from the partner universities in Erasmus+.
    • 08:45 09:00
      Welcome 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Anders Karlsson (LTH)
    • 09:00 09:45
      Introduction to Synchrotron Light Sources 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Sverker Werin (Max-IV Laboratory)
      Slides
    • 09:45 10:30
      Introduction to accelerator physics 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Francesca Curbis (MAXIV LAboratory)
      Slides
    • 10:30 10:45
      Coffee break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      Introduction to accelerator physics 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Francesca Curbis (MAXIV LAboratory)
    • 11:45 12:30
      Introduction to spallation sources 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Mats Lindroos (ESS AB)
      ESS by Mats Lindroos
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inspira 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 15:00
      Exercise: Acc. Phys. 1h E2311

      E2311

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Exercise
      Solutions
    • 15:00 15:45
      Exercise: Acc. Phys. 45m E2311

      E2311

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 15:45 16:00
      Break - fruit 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 16:00 17:00
      Exercise: Acc. Phys. and Instructions for projects 1h E2311

      E2311

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speakers: Prof. Anders Karlsson (LTH), Dr. Christine Darve (European Spallation Source ERIC)
      Slides
    • 19:00 21:00
      Welcome Event - Pizza 2h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 08:45 09:45
      Accelerator Physics&tools 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Sverker Werin (Max-IV Laboratory)
      Slides
    • 09:45 10:30
      Accelerator Physics&tools 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Sverker Werin (Max-IV Laboratory)
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      RF-system 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Anders karlsson (LTH)
      Slides
    • 11:45 12:30
      RF System 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Anders Karlsson (LTH)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 15:00
      Exercise: Computer simulations 1h E4115, E4116, E4118

      E4115, E4116, E4118

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Article
      Exercise
      File
      Program
    • 15:00 15:45
      Exercise: Computer simulations 45m E4115, E4116, E4118

      E4115, E4116, E4118

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 15:45 16:00
      Break - Fruit 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 16:00 17:00
      Exercise: Computer simulation - Choose Project 1h E4115, E4116, E4118

      E4115, E4116, E4118

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 18:00 20:00
      Tour of Lund and Dinner 2h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 08:45 09:45
      High power proton accelerators 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Mamad Eshraqi (ESS)
      Slides
    • 09:45 10:30
      High power proton accelerators 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Mamad Eshraqi (ESS)
    • 10:30 10:45
      Coffee break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      Beam Diagnostics 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Maja Olvegård (Uppsala University)
      Slides
    • 11:45 12:30
      Beam Diagnostics 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Maja Olvegård (Uppsala University)
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inspira 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 17:00
      Visit to MAX IV and ESS 3h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Poster
      Slides
    • 08:45 09:45
      Magnet Technology 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Franz Bødker (danfysik)
      Slides
    • 09:45 10:30
      Magnet Technology 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Franz Bødker (danfysik)
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      Cyclotrons 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Pauli Heikkinen (Jyväskylä University)
      Slides
    • 11:45 12:30
      Vacuum techniques 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Pauli Heikkinen (Jyväskylä University)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inspira 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 15:00
      Exercise: Beam diagnostics 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Slides
    • 15:00 15:45
      Exercise: Beam diagnostics 45m E2311 and E2517 ()

      E2311 and E2517

    • 15:45 16:00
      Berak - Fruit 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 16:00 17:00
      Projects 1h E2311 and E2517

      E2311 and E2517

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 08:45 09:45
      Accelerator Technologies 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Christine Darve (European Spallation Source ERIC)
      Slides
    • 09:45 10:30
      Prod of Synchrotron radiation 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Pedro Fernandes Tavares (MAX_IV)
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      Medical applications 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Lars Præstegaard (Aarhus University Hospital)
    • 11:45 12:30
      Medical Applications 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Lars Præstegaard (Aarhus University Hospital)
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inspira 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 15:00
      Exercise: RF 1h E2517 ()

      E2517

      Slides
    • 15:00 15:45
      Exercise: RF 45m E2517 ()

      E2517

    • 15:45 16:00
      Break - Fruit 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 16:00 17:00
      Projects 1h E2517

      E2517

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 09:00 19:30
      Social Activities 10h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 09:00 17:00
      Projects 8h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 08:45 09:45
      Accelerator Technologies 1h E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Christine Darve (European Spallation Source ERIC)
      Slides
    • 09:45 10:30
      Applications to Particle Physics 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Prof. Erik Adli (University of Oslo, Norway)
      Slides
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 11:45
      Pushing the frontiers 1h TBD

      TBD

      LTH

      Speaker: Prof. Erik Adli (University of Oslo, Norway)
      Slides
    • 11:45 12:30
      Laser acceleration 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
      Speaker: Dr. Olle Lundh (LTH)
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inpsira 1h 30m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 14:00 15:45
      Project 1h 45m E4115, E4116

      E4115, E4116

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 15:45 16:00
      Break - fruit 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 16:00 18:00
      Projects 2h E4115, E4116

      E4115, E4116

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 08:45 10:30
      Project Presentation 1h 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:30 10:45
      Coffee Break 15m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 10:45 12:30
      Project Presentation 1h 45m E1406

      E1406

      LTH

      Electrical and Information Technology Lund University
    • 12:30 14:00
      Lunch - Inspira 1h 30m Inspira ()

      Inspira

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×