French-Swedish Academy for Scattering Experiments and Modeling (FASEM) for Life science

Europe/Stockholm
LINXS

LINXS

Description

 

The main objective of this advanced school is to train researchers in biology, biophysics, pharmacology, soft matter for health, etc. to the use of X-ray (XR) and neutron scattering structural techniques (crystallography, small-angle scattering, reflectometry), ranging from experiments to complete and in-depth analysis of the data, based on mathematical and modeling approaches (e.g. analytical fits, ab initio modeling, artificial intelligence, Bayesian and multimodal methods). The complementarity of these scattering techniques with other structural biology methods, such as NMR, will be considered as well.

Another objective of FASEM is to promote the use of XR and neutron large-scale facilities, which are not yet currently used in biology. The new European neutron source (ESS) in Lund, to be commissioned in 2025, and the 4th generation synchrotrons will lead to a significant breakthrough in scattering techniques, opening particularly interesting perspectives for structural biology. FASEM will take place in Lund in order to encourage French and Swedish researchers to explore the new possibilities offered by these resources.

Therefore, the school will propose lectures (theory, hands-on, applications, highlights), discussion sessions, and visits to the MAX-IV and ESS, respectively XR and neutron sources in Lund.

Registration fees (which include courses, accommodation, and lunches) are reduced (100 €) and grants can be requested for transport costs, particularly for participants outside Sweden. Registration and transport costs for CNRS staff are fully covered.

Priority will be given to French and Swedish laboratories but the school is also open to participants from other countries depending on places available (30 maximum).

 

Confirmed teachers and visit:

  • Justin Bergmann (ESS, Sweden)
  • Zoë Fisher (ESS, Sweden)
  • Giovanna Fragneto (ESS, Sweden)
  • Frank Gabel, (IBS, France)
  • Sergei  Grudinin (LJK CNRS, France)
  • Judith Houston (ESS, Sweden)
  • Alexandros Koutsioumpas (MLZ, Germany)
  • Andreas Haahr Larsen (KU, Denmark)
  • Marie Lycksell (ILL, France)
  • Anne Martel (ILL, France)
  • Andrew McCluskey (Univ. Bristol, UK)
  • Esko Oksanen (LU, Sweden)
  • Javier Pérez (SOLEIL, France)
  • Sindra Petersson Årsköld (ESS, Sweden)
  • Wojciech Potrzebowski (ESS, Sweden)
  • William Shepard (Soleil, France)
  • Mark Tully (ESRF, France)
  • Heidi LaGrasta (MAXIV, Sweden)
    • 09:00 09:15
      Welcome 15m
      Speaker: Prof. Anna Stradner
    • 09:15 10:15
      Neutrons for soft and biological matter 1h
      Speaker: Giovanna Fragneto (European Spallation Source ERIC)
    • 10:15 10:45
      Coffe break 30m
    • 10:45 12:15
      Introduction to Small Angle Scattering 1h 30m
      Speaker: Judith Houston
    • 12:15 13:30
      Lunch 1h 15m
    • 13:30 15:00
      Ab initio modeling for SAS hands-on 1h 30m
      Speaker: Alexandros Koutsioumpas (JCNS @ MLZ)
    • 15:00 15:30
      Coffe break 30m
    • 15:30 17:00
      Students presentation 1h 30m
    • 09:00 10:00
      Introduction to Reflectometry 1h
      Speakers: Alexandros Koutsioumpas (JCNS @ MLZ), Andrew McCluskey
    • 10:00 10:30
      Coffe break 30m
    • 10:30 12:00
      Reflectometry hands-on 1h 30m
      Speaker: Andrew McCluskey
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 15:00
      SAS hands-on: geometrical analysis, SASview 1h 30m
      Speaker: Wojciech Potrzebowski (European Spallation Source ERIC)
    • 15:00 16:00
      Introduction to Diffraction 1h
      Speakers: Dr. Esko Oksanen (European Spallation Source ERIC), William Shepard
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m
    • 16:30 17:15
      Highlight lecture: Complementary techniques 45m
      Speaker: Frank Gabel
    • 09:00 10:30
      Diffraction hands-on 1h 30m
      Speakers: Esko Oksanen (European Spallation Source ERIC), Justin Bergmann (DMSC/ESS)
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 11:45
      Highlight lecture: MD simulations 45m
      Speaker: Marie Lycksell (Stockholm University)
    • 11:45 12:30
      Highlight lecture: Electron Microscopy and SAS 45m
      Speaker: Mark Tully
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 16:00
      FAIR data 2h
      Speakers: Massimiliano Novelli (European Spallation Source ERIC), Wojciech Potrzebowski (European Spallation Source ERIC)
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m
    • 16:30 17:15
      Highlight lecture: Industrial application 45m
      Speaker: Sindra Petersson Årsköld (European Spallation Source ERIC)
    • 18:30 20:30
      Dinner 2h Gattostretto

      Gattostretto

      Address: Kattesund 6A, 222 23 Lund https://gattostretto.se/
    • 09:00 10:30
      Integrative Structural Biology, Mathematical tools and AI 1h 30m
      Speaker: Sergei Grudinin (CNRS)
    • 10:30 11:00
      Coffe break 30m
    • 11:00 11:45
      Highlight lecture:SAXS based programs for modeling the detergent belt in solubilized membrane protein complexes & re-orienting domains of multi-domain proteins 45m
      Speaker: Javier Perez
    • 11:45 12:30
      Highlight lecture: Statistical Methods in SAS 45m
      Speaker: Andreas Larsen (University of Copenhagen)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Sample preparation: biodeuteration and crystallization 1h
      Speaker: Zoë Fisher (European Spallation Source ERIC)
    • 15:00 16:00
      Sample environment II 1h
      Speaker: Anne Martel
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m
    • 16:30 18:00
      Q/A: Work on your own data 1h 30m
    • 09:00 13:00
      Site tours (ESS and MAXIV) 4h

      9.00 – 11.15 ESS

      Lunch at ESS

      Transfer to MAXIV

      12.15 – 13.00 MAX IV

      Speaker: Wojciech Potrzebowski (European Spallation Source ERIC)
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×